Overige

Overige maatregelen zitten met name in de bewuste keuze van elektrische apparatuur.

TV
Onze huidige TV vertoont (helaas?) nog geen gebreken en is met 45W geen grootgebruiker. Er zijn echter wel LED-televisies op de markt die 2x groter zijn en slechts 17W tot 25W verbruiken.
Wellicht heeft u een settopbox? Er is een overzicht met het verbruik van de verschillende modellen. Het verschil in standbyverbruik loopt op tot een factor 19! Dat kan 200kWh per jaar schelen.

IJSKAST
De verschillen in verbruik kunnen aanzienlijk zijn. Besparingen van meer dan 150kWh per jaar zijn makkelijk haalbaar. Details volgen.

GAMES
Tja, we hebben twee jonge kinderen. Ook die hebben zo hun eigentijdse eisen en wensen. Daarbij, een energiezuinig huis hoeft niet te betekenen dat gelijk alle luxe overboord gezet moet worden. Op het gebied van game-consoles zijn er aardig wat verschillende aparaten te koop. De grootste zijn:  Xbox 360, PS3, Wii
Analyse van het stroomverbruik van deze aparaten laat het volgende zien:
energieverbruik game-consoles
Het mag duidelijk zijn wat de voorkeur van Sinterklaas is, als die een gulle bui heeft.

WASMACHINE
We hebben een wasmachine met “hotfill” aansluiting. Een prachtcadeau, gekregen van mijn vader bij onze verhuizing vanuit Amsterdam naar de Buitenkans. Doordat deze rechtstreeks is aangesloten op de warmwaterleiding van onze zonneboiler hoeft het water niet elektrisch opgewarmt te worden. Dit scheelt volgens eigen metingen 80% van het stroomgebruik tijdens het wassen. De hotfill is daarmee goed voor een besparing van 120kWh (150 wasbeurten) a 160kWh (200 wasbeurten) per jaar.

VAATWASSER
In eerste instantie zou je denken dat dit verhaal vergelijkbaar is met dat van de wasmachine. De praktijk is vaak anders en minder gunstig. Waar de wasmachine nog 45 liter water gebruikt, heeft een vaatwasser vaak al genoeg aan 10 tot 15 liter.  Als je dan ook nog bedenkt dat er in de aanvoerleiding koud water zit dat je sowieso mee aanvoert + warm water zal achterblijven in die zelfde leiding die vervolgens ongebruikt zal afkoelen, dan is het rendement van een hotfill voor een vaatwasser beduidend lager. Daarnaast schijnt de vaat beter schoon te worden indien zetmeelresten koud worden voorgespoeld. Wellicht dat om die reden het aantal vaatwassers met “hotfill” aansluiting zeer beperkt is. Bosch, Siemens en Miele hebben enkele modellen, varierend in prijs van 780 tot 1952 (prijspijs januari 2011). In veel gevallen pakt de praktijk gunsiger uit als je een “gewone” energiezuinige vaatwasser neemt uit een iets goedkoper segment en dit prijsvoordeel omzet in PV-panelen. Zo compenseer je ruim voor eventueel extra verbruik als gevolg van het ontbreken van je hotfill en het overschot kan je dan weer gebruiken voor je overige apparatuur. Een goed model zou kunnen zijn: Hotpoint LFT321HX/HA, 400 a 500 euro. Wij hebben uiteindelijk een SMEG ‘uit de dump’ voor 540 (die achteraf gezien ook nog eens op warmwater aangesloten kan worden).

COMPUTER
Onze vorige computer was zo’n 10 jaar oud. De vervangingsvraag is altijd lastig als produkten het nog goed doen. Grondstoffen versus energie…
De computer verbruikte ongeveer 130W en met al snel 1000 uur per jaar gebruik is dat ruim 130kWh per jaar. Modems en routers hierbij nog niet eens meegerekend.
Laptops verbruiken al een heel stuk minder dan 130. Onze nieuwe computer verbruikt onder de 20W. Piekbelasting is 21W. Deze energiebewuste opvolger kan ons al snel 100kWh per jaar besparen.

ROUTER
Veel routers hebben tegenwoordig een eco-stand. Onze router hebben we zo ingesteld dat hij ‘s nachts uit gaat. Dat scheelt al weer een kwart van het sluipverbruik. Ook nu weer een overzicht van het verbruik bij veelgebruikte modellen. De verschillen lopen op tot een factor 3. Altijd nog goed voor een verschil tot 100kWh per jaar. Indien u aanvullingen voor deze lijst heeft, dan horen we het graag…

4 Responses to Overige

  1. Leon van Luijn says:

    Leuk plan, heb eigen huis ook zelf gebouwd.
    Heb toen (1987) niet naar energie gekeken.
    Vaatwasser is op de warmwater leiding aangesloten, verkeer in de veronderstelling dat het water dan eerder op temperatuur is? Merk niets van problemen.
    Ik heb 250 m2 dak, bedoeld voor begroeing met sedems, deze zitter er echter nog steeds niet op.
    Vertrekpunt waren lemen muren, na draaien met een proef fabriek voor leemstenen, berekent: nodig 2jaar 20 uur in de week stenen maken, toen besloten met kalkzaadstenen verder te gaan (80.000) , wel 40cm dikke muren.
    Vloerverwarming, rond gepompd heet water, enz.

  2. Marc Breve says:

    Leuk idee! Een eigen huis bouwen lijkt mij nog steeds een heel leuk plan. Maar of het er ooit van komt…..

    Hoewel m’n nieuwe huis erg zuinig is (warmtepomp met vloerverwarming) had ik graag nog zonnecellen of een zonneboiler willen hebben. Ik las laatst iets over een lease constructie….. eens opzoeken..

    Voor een energie zuinige PC (tevens thuis server (dualboot)) heb ik een Asus EEE Box 1501 staan. Zie http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=TjrpGyB7Ohm367YS)

    En net als een zonneboiler voor het voorverwarmen van water lijkt het mij interessant om de kou van de buitenlucht te gebruiken voor de koelkast/vriezer (alleen de radiator aan de achterkant koelen, niet voor de inhoud). Maar ik maak voorlopig nog geen gaten in mijn keukenmuur….

    Succes!

    Marc

  3. Wietske says:

    Een hele leuke informatieve website.

    Ik mis echter het nadenken over watergebruik.

    Enkele mogelijkheden waar aan gedacht kan worden zijn:
    1. Een waterbesparende douchekop
    2. Waterbesparende kranen
    Zie: http://www.infomil.nl/organisatie/milieumaatregelen/maatregelen-per/maatregelen/water-besparen/@94687/waterbesparende_0/ of http://www.milieucentraal.nl

    3. Opslag van regenwater in regentonnen & Gebruik van regenwater de wasmachine en de tuin

    4. Infiltratie van regenwater in de tuin:
    a. Hiervoor zijn hulpmiddelen beschikbaar die onder de grond in de tuin kunnen worden ingegraven.
    b. Infiltratie van regenwater wordt bemoeilijkt in tuinen waar een grote oppervlak verhard of betegeld is.

    5. Reiniging van afvalwater van de wasmachine en vaatwasser met behulp van een helofytenfilter

    6.Een composttoilet of een urinoir voor vrouwen en/of mannen waarvoor geen waterspoeling noodzakelijk is. Hiervoor is wel meer ruimte nodig.
    Voor het composttoilet is geen water nodig en geen lozing op het riool, maar de geurbeheersing gaat gepaard met elektriciteitsverbruik.
    Voor het urinoir is geen water en geen elektriciteit nodig. Er wordt wel gewoon geloosd op het riool. Er is echter wel een gewoon toilet nodig voor de grote boodschap. Er is echter geen elektriciteit nodig voor de geurbeheersing. Er is
    Bij de betreffende urinoirs is ervoor gezorgd dat er geen stankoverlast kan optreden.

    Er zijn ongetwijfeld nog meer mogelijkheden die overwogen kunnen worden

    • admin says:

      Dag Wietske,

      Dank voor deze reactie. Het nadenken over water hebben we zeker gedaan, maar ontbreekt op deze site zeer bewust. Investeringen hierin zijn in de Nederlandse context (nog) niet verstandig. Voor natuur en milieu is het beter tijd, geld en energie op een andere manier te investeren. De zoetwaterproblematiek is ook veel groter en complexer dan het verbruik binnen een nederlands huishouden. Heel veel van ons westerse waterverbruik is verborgen en ge-outsourced”. Grote waterverbruikers bevinden zich in het buitenland ten dienste van consumptie hier.

      Enkele schrikbarende cijfers over waterverbruik zijn:
      1000 liter water voor 1 liter melk.
      10.000 liter water voor 1kg katoen.
      1.800 liter water voor 1kg suiker.
      1.600 liter water voor 1kg brood.
      2.500 liter water voor 1kg rijst.
      15.400 liter water voor 1kg biefstuk.
      Het beste kan ik verwijzen naar de website http://www.waterfootprint.org/ voor verdere onderbouwing.

      Het jaarverbruik van ons 4-persoons huishouden ligt rond de astronomische hoeveelheid van 125m3. Zowaar ligt dit toch nog onder het nederlands gemiddelde. Maar in feite is dit equivalent aan zo’n 8kg biefstuk op jaarbasis. Dat is vergelijkbaar met nog geen 40 gram rundvlees per week. Het effect van 1 keer per week minder vlees eten is in feite groter dan je volledige huishouden op regenwater laten draaien. Grijswatercircuits komen om die reden bij ons op de achtergrond en in de hobbysfeer al liggen er stiekum wel al plannetjes klaar voor 5m3 wateropslag voor wasmachine/wc/tuin.

      Waterbesparende douchekoppen en kranen hebben we al wel.

      Zelf noem je ook infiltratie in de tuin. Toevallig dat zo’n systeem bij ons ligt ingegraven, maar in feite zijn de sedum daken hier ook voor bedoeld. Terug dringen van “hard oppervlak” in de bebouwde omgeving, met als doel het water vast te houden in de wijk en voorkomen dat het gelijk wegvloeid naar het riool. Overvloedig regenwater wordt binnen de wijk afgevoerd naar een centrale vijver. We werken echter niet met een helofytenfilter. Het systeem is bij ons bedoeld voor hemelwaterafvoer. De afvalstromen lopen nog wel door naar het riool. Hopelijk in de nabije toekomst gescikt voor biogas productie.

      Composttoiletten etc. vallen voorlopig nog in het beeld zoals hierboven geschetst.